Tehnički projekti

Ovo je stranica na kojoj će biti objavljivani projekti tehničke prirode koje su uradili naši članovi i svi drugi radioamateri koji žele da objave svoje radove na website-u Radiokluba Sarajevo. Sa nestrpljenjem i radošću očekujemo vaše priloge.

Inauguralni članak je djelo našeg veterana Zahida, E78ZT, a govori o izradi kućišta za elektronske uređaje vlastite proizvodnje. Svi smo vjerovatno napravili poneki uređaj, zujalicu za učenje telegrafije, elektronski taster, kompresor govornih signala, antenski prilagođivač, linearno pojačalo snage i ko zna šta sve ne, ali su najčešće naše konstrukcije ostale nedovršene, upravo jer smo bili lijeni ili nismo znali da izradimo odgovarajuće kućište. Zahid nam sada nudi rješenje. Uživajte u čitanju i pravljenju vašeg prvog kućišta za elektronske uređaje.

Zahid Turbić, E78ZT: Kako napraviti kućište

 

Nakon Zahida, javio se i naš istaknuti radioamater Almas, E71W, sa svojim prilogom. Almas je konstruirao i napravio sekvencer, uređaj koji omogućava određivanje redoslijeda (sekvence) uključivanja pojedinih radiouređaja u prijemni, odnosno predajni lanac na način da se osigura zaštita od ulaska radiosignala velike snage iz predajnog lanca u vrlo osjetljive radiosklopove prijemnog lanca.

Almas Krdžalić, E71W: Sekvencer

 

Naravno, ne može ovo sijelo proći bez našeg Adija, E75A. Adi je ponudio za objavljivanje tekst o Long Wire antenama. Nema sumnje da iza ovog teksta stoji ne samo dobra teorijska osnova, nego i veliko iskustvo u gradnji, podešavanju i korištenju ovakvih antena. Isto tako nema sumnje da se Adi dotakao jedne od najdražih radioamaterskih tema, pa neće biti iznenađenje ako ovaj članak bude i jedan od najviše komentiranih. Biće nam svima drago ako to bude tako…

Adi, E75A: Antena “Duga žica” (Long Wire)