75 godina Radiokluba Sarajevo

Na jesen 2020. godine naš Klub je napunio 74 godine i time ušao u godinu u kojoj obilježavamo zaista značajan i jedinstven jubilej u radiamaterskom pokretu Bosne i Hercegovine: 75 godina postojanja i rada Radiokluba Sarajevo.

U okviru priprema za obilježavanje ove značajne obljetnice želimo zamoliti sve naše bivše i sadašnje članove, kao i sve radioamatere iz BiH i diljem svijeta, koji posjeduju bilo kakvu dokumentaciju vezanu uz povijest Kluba (fotografije, filmski/video zapisi, publikacije, zapisnici sa sastanaka, isječci iz novina, značke, bedževe i slično) da nam se jave na email adresu 75godina@e74alm.ba, da bismo se dogovorili kako da te artefakte digitaliziramo (najčešće samo snimimo digitalnim fotoaparatom) i učinimo ih dostupnim javnosti putem našeg websitea.

Nadalje, bilo bi nam jako drago ako biste našli vremena da opišete sjećanja na ljude koji su bili članovi Kluba ili su imali bilo kakve veze sa Klubom, kao i na događaje u kojima su sudionici bili članovi našeg Kluba. Te priče mogu biti vezane uz neki od gore pomenutih artifekata, ali mogu biti i potpuno neovisne. Pozivamo vas i da komentirate priloge drugih amatera, te tako dopunite sjećanje na određene ljude i događaje. Molimo da i ove priloge dostavljate na email adresu 75godina@e74alm.ba.

Sve vaše priloge ćemo formatirati na jedinstven način i u što kraćem roku objaviti na ovoj stranici. Unaprijed se zahvaljujemo za vaš trud i sve priloge koje ćete nam dostaviti.


Prvi prilog dolazi od predsjednika Kluba, Skopljak Emina. Na Skupštini Kluba koja je održana 2011. godine i na kojoj je obilježeno 65 godina postojanja i rada Radiokluba Sarajevo, Emin je održao uvodnu riječ. U tom trenutku Emin je imao nekih 50 godina radioamaterskog “staža”, što sigurno daje težinu podacima prezentiranim u njegovom obraćanju. Nadamo se da će ovaj dokument oživjeti mnoga sjećanja i potaknuti mnoge priloge.

Emin, E71E: Uvodna riječ prilikom obilježavanja 65. obljetnice Kluba


Prije kojih 40-ak godina nije bilo teško naći razloge za bavljenje radioamaterizmom. Ovo je priča o jednoj operatorskoj vještini zbog koje smo mi mladi radioamateri bili ponosni, a naši roditelji sretni.

Zoran, E70AA: Telefon


Prije skoro 50 godina, u junu 1971. godine, Savez radio-amatera BiH obilježio je svoju 25-u obljetnicu. Istina, to je prije bila 25-a obljetnica našeg Kluba (jer je Savez osnovan tek 1947. godine), ali to je manje bitno. Bitno je da je časopis Radio-amater napravio prilog o obilježavanju te obljetnice i na naslovnu stranicu stavio sliku o kojoj govori slijedeća crtica.

Zoran, E70AA: O nama u časopisu Radio-amater


Kada se 15. aprila 1979. godine dogodio snažan i razarajući zemljotres u Crnoj Gori, ekipa Savez radio-amatera BiH, sastavljena većinom od članova našeg Kluba, pritekala je u pomoć istog dana. Ovo je kratka priča o tome.

Zoran, E70AA: Zemljotres u Crnoj Gori 1979. godine


Svi se slažu da su zlatne godine radioamaterizma, i u svijetu i kod nas, bile 1960-e i 70-e. Od tada pa sve do danas pitamo se zašto je nekad naš hobi bio tako privlačan, a sada nikako da “privučemo mlade”. Možda je jedan od razloga i način na koji su radio uređaji i radio komunikacije prikazivani u medijima. Evo kako je to bilo u dobra stara vremena.

Zoran, E70AA: Kako je to bilo nekad