O nama u časopisu Radio-amater

U doba socijalističke izgradnje i manje-više uspješnog gušenja primitivizma i nacionalizma ili, što bi se reklo, u Titino doba, svi mi članovi Radiokluba Sarajevo bili smo automatski i članovi Saveza radio-amatera Bosne i Hercegovine, a zatim i Saveza radio-amatera Jugoslavije. Ovaj posljednji izdavao je časopis Radio-amater, koji je kroz dugi niz godina bio jedini izvor informacija za radioamatere i o radioamaterima.

Nažalost, prilozi autora iz BiH bili su rijetkost u Radio-amateru. Ja se jedino mogu sjetiti donekle redovitih izvještaja o polaganjima radioamaterskih ispita, te o osnivanju novih klubova i sekcije, koje je objavljivao Salko, YU4TN (SK), te dva kratka članka Besima, YU4OM (SK), jedan o konstrukciji neke antene, a drugi o portable radu sa planine Vranice.

O našem Klubu per se nikad se nije pisalo u Radio-amateru, ali smo pomenuti nekoliko puta u izvještajima sa takmičenja u kojima smo osvojili poneko značajno mjesto. Međutim, imali smo čast da se oprema iz našeg PPS-a (Drake TR-3 linija) i naš stari član Sejo (op. Zoki, YU4DN) pojave na naslovnoj stranici Radio-amatera davne 1971. godine. Pored Seje (to je ovaj u odijelu, s malo dužom kosom i cigarom u ruci), tu su još neki momci koje ja ne prepoznajem i ne znam jesu li bili naši članovi ili su iz nekog drugog kluba. (Ako neko zna o kome se radi, molim javite.)

Ova fotografija je nastala na Zboru radioamatera SRABiH, koji je održan 26. i 27. juna 1971. u Vogošći pokraj Sarajeva. Tim Zborom obilježena je 25-a godišnjica postojanja i rada Saveza radio-amatera BiH. Mada je članak prije svega o godišnjici Saveza, pominju se tu i aktivnosti koje su rezultirale osnivanjem Radiokluba Sarajevo. Zbog toga donosimo taj članak u cijelosti, s nadom da će se još uvijek naći neki stariji radioamater kod koga će ovaj članak probudi pokoju lijepu uspomenu.