Takmičenje WWPMC

Upravo nam je ovih dana stigla diploma i plaketa (u obliku registarke tablice!!) za osvojeno prvo mjesto u takmičenju WWPMC za 2020. godinu. Ispod je prilično neuspjela fotografija ovih priznanja, koju ćemo zamijeniti prvom prilikom…

Za one koji ne znaju, WWPMC je takmičenje u kome mogu učestvovati radioamateri iz cijelog svijeta (to indiciraju prva dva slova u nazivu takmičenja, tj. WW, što dolazi od engleske sintagme world-wide), sa posebnim naglaskom na učesnike iz gradova koji su članovi međunarodne organizacije “Gradovi glasnici mira” (tj. “Peace Messenger Cities” na engleskom, ili, skraćeno, PMC). Trenutno u radu ove međunarodne organizacije participira 119 gradova iz cijelog svijeta, uključujući i naš grad, Sarajevo.

Prošle godine nam je bilo posebno važno da učestvujemo i ostvarimo dobar plasman u WWPMC takmičenju jer je to bila godina u kojoj je naš Grad, koga je predstavljao naš gradonačelnik, gospodin Skaka, predsjedavao Izvršnim odborom PMC organizacije. S druge strane, ove godine nam je važno da učestvujemo i ostvarimo dobar plasman u WWPMC takmičenju jer je ovo godina u kojoj obilježavamo naš veliki jubilej: 75 godina postojanja i rada Radiokluba Sarajevo.

Zbog toga smo prošlog vikenda uzeli učešće u takmičenju i ostvarili izuzetno dobar rezultat, za koji smatramo da će nam ponovo donijeti prvo mjesto u konkurenciji radioklubova koji djeluju u gradovima članicama PMC organizacije. O stvarnim rezultatima ćemo pisati nakon što takmičarska komisija prikupi i obradi sve dnevnike veza, a zasad donosimo fotografije naših mlađahnih operatora koji su postigli ovaj uspjeh.

Od naših članova, u pojedinačnoj konkurenciji je učestvovao OM Almas, E71W, inače redovni i često nagrađivani učesnik WWPMC takmičenja. Bilo je tu još nekoliko stanica iz BiH, a izuzetno dobar rezultat je ostvario OM Dragan, E77EA, koji će vjerovatno ponoviti uspjeh od prošle godine i zauzeti prvo mjesto u kategoriji jedan operator/mala snaga/CW modulacija, što je, inače, kategorija sa najviše učesnika.