Emin, E71E: Uvodna riječ prilikom obilježavanja 65. obljetnice Kluba

Prije više od 100 godina, prvi put se jedna poruka prenijela putem radio talasa. Neki to pripisuju Markoniju a drugi Nikoli Tesli. Prava istina je ta, da je Nikola Tesla pronašao radio prenos a Markoni ga prvi komercijalno upotrijebio, kada se ujedno pojavljuje velika znatiželja i interes za radio kao komunikacijsko sredstvo. Pojavljuju se i radioamateri. U početku su to znatiželjnici koji se svojim nadrastanjem počinju organizovati u radioklubove i ostale vidove udruživanja.

Na našim prostorima je bilo radioamaterske aktivnosti i prije drugog svjetkog rata, ali to nije bilo organizovano djelovanje. Za vrijeme drugog svjetskog rata grupa radoznalih gimnazijalaca počinje eksperimente i gradnju prvih radio uređaja sa tadašnjim elektronskim cijevima i komponentama, ali to su radili vrlo oprezno zbog stanja u kome se nalazila naša zemlja. Te aktivnosti su nastavili i poslije rata, da bi u jesen 1946.g. došlo do osnivanja prvog Društva radioamatera u Sarajevu koje kasnijom registracijom dobija ime grada Sarajeva. Imena prvih i najagilnijih aktivista do kojih sam došao su: Đorđe Lukić – Cigo, Nagl Zdenko, Franjo Pregernik, major Pešić Borivoje, Alija Sarajlija, Smiljanić Ranko, Rusović Nikola, Đurić Vladan i Nusret Abadžić (sekretar). Dobijene su prostorije u ulici Gundulića br. 5. koje je trebalo urediti i opremiti namještajem, alatom i meterijalom. Organizovani su i prvi kursevi osnovnih znanja iz elektronike i radiotehnike pod nazivom «A i B tećaj». U radu i aktivnosti se posebno isticao Đorđe Lukić, poznatiji kao Cigo i radio klub Sarajevo se ćesto nazivao Ciginim klubom. U to vrijeme redioamateri su mogli eksperimentisati i graditi samo radio prijemnike i pomoću njih pratiti radio emisije kao prijemni amateri. Normalno, pojedinci su gradili i radiopredajnike ali tajno i uz veliki rizik. Prvi ozbiljnjiji napravljeni prijemnik je bio «1V2». Godine 1949/50 odobrene su veze sa radio predajnikom i u eteru se pojavljuje poznati znak YU 4 ALM. Radilo se o predajniku ručne izrade sa kristalom kvarca i posebno VFO-om. Napravljena je antena kao «simetrični multiband dipol». Radiopredajnik je napravio Nusret Abadžić i sa njim prvi proradio. Tako je radio klub obogatio svoju djelatnost obučavajući pored konstruktora i radiotelegrafiste. Rad radio kluba je imao izuzetno značajnu ulogu kroz obučavanje svojih članova. Veliki broj mladih, koji su osnovna znanja sticali u radio klubu u kasnijem školovanju se opredijelio za tehničke nauke i postali su uvaženi stručnjaci, inženjeri, doktori nauka, profesori itd. Mnogo je generacija prošlo kroz ovaj radio klub. Neki su nakon ovih stečenih znanja gubili dalji interes a više ih je ostajalo vjerno radioamaterizmu. Broj članova se uvećavao da bi šezdesetih godina (1963/64.g.) dostigao cifru od preko hiljedu! Razvile su se i druge discipline, radiogoniometrija poznata kao «lov na lisicu», RMZO – radio mreža za opasnost itd.
Država, a tada posebno JNA su pokazivali veliki interes za naš radpa je odatle proizilazio stalni izvor finansiranja koji je zadovoljavao naše potrebe, iako smo voljeli da je to bilo izdašnije jer bi tako ostvarivali i veće ukupne rezultate.
Pedesete i šezdesete godine prošlog vijeka su bile pune entuzijazma u radioamaterskom pokretu pa i našem radio klubu. Najstručniji članovi radio kluba su odlazili na omladinske radne akcije kao nastavnici i tamo držali tečajeve osnovnih znanja, «A i B tečaj» (Abadžić, Zečević itd). Članovi radio kluba Sarajevo su učestvovali na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz raznih oblasti i osvajali vrlo visoke plasmane. Nemoguće je nabrojati sve uspjehe koji su ostvareni u ovih 65 godina aktivnosti ali dovoljno se prisjetiti da su zidovi radiokluba bili skoro potpuno prekriveni osvojenim diplomama, pohvalama i ostalim priznanjima pa tada nismo imali ni dovoljno vitrina da se smjeste svi pehari, plakete i druga priznanja.
Kako je vrijeme prolazilo smjenjivale su se generacije članova, ali iz svake je ostajalo nekoliko članova, entuzijasta, koji su toliko privrženi radioamaterizmu da su praktično i danas naši vječiti članovi. Mnogi su nažalost umrli ali ima još živih aktivista i članova – osnivača ili čak prvih članova radiokluba Sarajevo. To su: Abadžić Nusret Gligić Vlado, Zečević Milan, Katić Mirko, Rusović Nikola i Đurić Vladan (nije mi poznato da li ima još koji). Od nabrojanih, trenutno je aktivan u našem klubu samo Nusret Abadžić, a Đurić Vladan se javlja iz Crne Gore, gdje je preselio. Pokušaću da se prisjetim i nabrojim članove kojih se sjećam a koji su ostavili tragove svojih aktivnosti i doprinjeli uspješnosti radiokluba: Abadžić Nusret, Akšamija Šefko, Alimanović Sead, Anđelković Branko, Bagarić Karlo, Bajbutović Zoran, Bergoć Davor, Beširević Sabit, Bojanić Branko, Bojanić Momčilo, Bojanić Nebojša, Bureković Bakir, Buza Sead, Cvijanović Zoran, Čeligija Rešad, Čugalj Stojan, Delija Nedžad, Dobeš Emil, Durajlić Mustafa, Đekić Miroslav, Đonlić Ivan, Đurić Vladan, Gligić Vlado, Gutić Muhamed, Hadžibegović Husein, Hadžimusić Hamo, Hatibović Ramo, Horvat Danijel, Hrelja Goran, Hukelić Salih, Ibrović Muhamed, Ines ???, Jeleć Jusuf, Jovanović Nenad, Jovanović Predrag, Karalić Omer, Katić Mirko, Kebo Sejo, Koledin Dragan, Krđalić Almas, Kristić George, Kudović Asim, Kulić Ferid, Kulić Lola, Kuliđan Stanko, Kvasina Branko, Lučić Želimir, Mičak Ivan, Midžić Hamza, Narančić Svetozar, Obradović Nenad, Pančić Vjekoslav, Poljo Ramiza, Popara Rajko, Radoja Ranko, Radonja Dušan, Redžić Zoran, (ili Fadil) Ristić Aleksandar, Rusović Nikola, Samardžić Slobodan, Savić Nebojša, Sekulić Slavko, Sendić Ismet, Sijerčić Džemal, Simeunović Savo, Skopljak Emin, Smailović Hasan, Stanar Saša, Stepić Pavo, Šakić Mensur, Šobot Slobodan, Šogoljević Sead, Teftedarija Asaf, Tokić Ivan, Toukalek Vlado, Trajković Dragan, Trbić Ferid, Turbić Zahid, Zečević Milan, Žiga Nermin, Žuga Zijad, . . . . . . . (poredano po abecednom redu)

Nisam bio u mogućnosti da prikupim sva imena istaknutih aktivesta iz perioda 1950/60 g. Ako se ko sjeti jos nekog imena molimo da nam javi.

Godine 1963. nabavljen je prvi fabrički radio uređaj DRAKE TR 3. To je bio i prvi fabrićki SSB urađaj koji se sa naših prostora pojavio u eteru. Uvezao ga je iz Njemačke naš najstariji član Abadžić Nusret i time je doprinio naglom povećanje interesa za rad preko radiostanice. Kasnije je nabavljeno i dosta drugih radiouređaja za KT i više frekventne opsege!

Nažalost, posljednja ratna zbivanja u Bosni i Hercegovini su nam uništila svu «istoriju». Prostorije radiokluba su bile preblizu linije razdvajanja i praktično uništene. Nestala je sva dokumentacija, diplome, priznanja, pehari, alati, instrumenti, namještaj i gotovo svi radiouređaji. Samo je jedan radio uređaj spašen; to je dobri stari DRAKE TR 4 C, koji sada stoji u radioklubu kao muzejski primjerak.
Neposredno poslije rata (1996.g.) preregistrovali smo radio klub i pokušali ga oživiti. Uspjeli smo zatvoriti prostorije (postaviti prozore i vrata), nabaviti nešto namještaja i jednu novu KT radio stanicu. U to neposredno poratno vrijeme nije jednostavno bilo okupiti stare članove i oživjeti aktivnosti. Mnogo toga se promijenilo. Pojavili su se mobiteli i internet, a država još nije zaživjela i nije pokazivala nikakav interes za finansiranje radioklubova. Bili smo prepušteni sebi po principu: ako vas to interesuje onda se udružujte i sami finansirajte. To je za nas bilo nešto novo a na zapadu već odavno ustaljena praksa. Najveći udar smo doživjeli gubitkom prostorija u ulici Gundulića 5. jer nismo mogli plačati ekonomsku kiriju poslovnog prostora.
Na česta zapitkivanja starih članova radiokluba pokrenuta je inicijativa da dobijemo novi prostor i oživimo radio klub. Formirana je radna grupa za iznalaženje novog prostora u sastavu: Branko Anđelković, Karlo Bagarić i Emin Skopljak. Obratili smo se općini Centar i poslije dogotrajnih intervencija dobili smo «zadovoljavajući» prostor u naselju Ciglane uz prihvatljivu kiriju. To je bio neuređen prostor predviđen za skladište ili sl. Prikupili smo financijska sredstva i u svojoj režiji uredili prostor tako da je danas značajno bolji od onog u Gundulića ulici. Jedini nedostatak mu je lokacija na koju nisu navikli naši stari članovi, ali se polako privikavaju.

Aktivnosti u radioklubu se odvijaju u kontinuitetu, ali ne onako kako smo zamišljali. Očekivali smo daleko veću živost i odziv naših starih članova, kao i veći interes mladih. To je izostalo i nismo zadovoljni sadašnjim stanjem. Ipak, održana je šest kurseva za radiotelegrafiste a polaznici su položili «C klasu» i jedan kurs za radiogoniometriste. Učestvovali smo na većem broju takmičenja i osvojili 3. mjesto u svijetu na međunarodnom takmičenju na kratkim talasima. Sada su u toku akcije, kojima obilježavamo naš veliki jubilej, 65 godina radiokluba «SARAJEVO». Štampali smo QSL karte i diplome koju će dobiti radioamateri naše zemlje i svijeta, koji u ovoj jubilarnoj godini održe veze sa članovima našeg kluba.
Na kraju šta reći, nego da moramo raditi na podmlađivanju članova, njihovoj obuci i pripremati ih da nastave dugogodišnju tradiciju radioamaterstva u radio klubu «SARAJEVO», uvezujući u te aktivnosti sve savremene tehnološke tekovine, kao što su informatika, internet, moderna elektronika, konstruktorstvo u širem smislu i radiogoniometrija.

Skopljak Emin, E71E