Četiri mladića takmiče se s Trebevića

Nakon mnogo otkazanih dogovora da izađemo na neko javno mjesto i pokažemo slučajnim i namjernim prolaznicima šta to mi, radioamateri, radimo, napokon je “upalio” dogovor da idemo na Trebević i uradimo koju vezu u septembarskom dijelu VHF Activity takmičenja. Sve pripreme je odradio Emin (E71E), kako to i dolikuje jednom predsjedniku :), dok sam ja (Zok, E70AA) imao zadatak da provjerim da li je Predsjednik šta zaboravio. Dva naša redovna UKV takmičara, Adi (E75A) i Almas (E71W), kao i naš tehnički genije Zijo (E77ZX), bili su nažalost spriječeni da idu s nama na ovaj izlet.

U nedjelju ujutro postavili smo naše uređaje i opremu na lokaciji Vidikovac, što je par stotina metara istočno od gornje stanice Trebevićke žičare. Žičara je prošle godine obnovljena i za lijepih dana privlači mnogo posjetilaca. Tako je bilo i ove nedjelje i pored našeg “štanda” su prolazili mnogi šetači i ljubitelji lijepih vidika. Svi su nas posmatrali sa interesovanjem, a poneko je nešto i pitao. Sve skupa, sasvim dovoljno da ispunimo naš plan pojavljivanja u javnosti i pokazivanja da je naš hobi još uvijek živ i interesantan.

U ekipi su, pored Emina i mene, bili i Sejo Kebo (E74EJ), Ranko (E74RA), Rudi (E71RB), a posjetio nas je i Dženo (E77DD) sa familijom. U smislu broja učesnika moglo bi se reći da je gornji naslov neistinit, ali nisam mogao odoljeti porivu da parafraziram naslov stare pjesme “Četiri mladića idu s Trebevića” koja je nastala i bila popularna među tada mladim članovima ove male radioamaterske ekipe (http://balkans.aljazeera.net/blog/misterija-i-historija-jedne-pjesme-koja-se-vratila-sarajevu).

Kako kaže stara izreka, slika (i video) govore više od milion riječi, pa onima koji žele da vide kako smo se proveli i šta smo sve radili, proporučujem da pogledaju poduži video zapis na Rudijevoj YouTube stranici: https://youtu.be/FVKC5t2pkSs . Rudi je napravio i niz fotografija, od kojih neke možete vidjeti na ovoj stranici http://e74alm.ba/?page_id=3546.