In memoriam – Vladan Đurić

Umro je naš stari član Vladan Vlajko Đurić. Do ratnih 90-ih bio je aktivan pod pozivnim znakom YU4CD, a poslije preseljenja u Herceg Novi radio je pod pozivnim znakom 4O6C.

Vlajko je bio prvenstveno UKV operator i odigrao je ključnu ulogu u iniciranju i uspostavljanju prve BiH repetirorske mreže 70-ih godina prošlog stoljeća. Svoj prvi doprinos podizanju radiorepetritorskih mreža u Crnoj Gori dao je još davne 1979. godine, kada je na dan razornog zemljotresa u ovoj republici tadašnje SFRJ vodio ekipu Saveza radioamatera BiH koja je u roku od 12 sati stigla iz Sarajeva u Herceg Novi i instalirala prvu komunikacionu mrežu u razrušenoj Boki Kotorskoj.

Nadali smo se da će naš Vlajko poživjeti još koju godinu i prisustovati obilježavanju 75-godina postojanja svog ALM-a. Vlajko ne samo da je bio jedan od najaktivnijih članova Radiokluba Sarajevo za vrijeme njegovog postojanja u Gundulićevoj 5, nego je bio i među grupom srednjoškolaca koji su davne 1946. godine pomogli Đorđu Lukiću Cigi pri osnivanju Radiokluba Sarajevo i aktiviranju pozivnog znaka YU4ALM na radioamaterskim opsezima. Kao znak priznanja za svoje dugogodišnje angažovanje u radioamaterskom pokretu, Vlajko je dobio brojene diplome i plakete Radiokluba Sarajevo, Saveza radioamatera BiH i Jugoslavije, kao i Narodne tehnike BiH i Jugoslavije.

Našeg Vlajka ćemo se dugo sjećati kao istaknutog radioamatera, ali i kao dragog i veselog čovjeka s kojim smo proživjeli toliko lijepih trenutaka. Počivao u miru, Matori.