IZVJEŠTAJ O ODRŽANOM PRVOM RADIO E7 KAMPU „BORAČKO JEZERO 2017“

Radio E7 kamp po prvi puta je održan na Boračkom jezeru kod Konjica od 8.7. do 16.7. 2017. Predsjednik Radio kluba Sarajevo je ovlastio Seju E74NL, zbog dosadašnjeg iskustva u organizaciji ovakvih aktivnosti “Kamp 2001”, da pripremi i organizuje Radio kamp.

Takođe su organizovane i aktivnosti za koje je pripremljena i specijalna diploma.

Radio kamp je 8.7.2017. otvorio E71E Emin, predsjednik kluba E74ALM, koji je ujedno i obezbijedio opremu za ARG. Otvaranju je prisustovalo oko tridesetak radioamatera. Radio kamp je urađen sa ličnim finansijskim sredstvima-to jest svaki učesnik je plaćao sve svoje troškove.

Za boravak u kampu su postavljeni operatori koji imaju iskustva, opremu i slobodno vrijeme:

E75SA-Azem
E73ADM-Admir
E75ZJ-Zuhdija

Na što pristupačniji način uzrastu i ostalim sposobnostima onih koji su u tom periodu boravili u Kampu prezentirane su razne teme iz oblasti radioamaterizma. 100 učesnika kampa je prošlo kroz ova predavanja i praktični rad.

Pregled obrađenih tema:

Istorijat radioamaterskog pokreta u svijetu i u BiH
Pravilnik radioamaterizma ,Hamspirit
Zaštita od neželjenih dejstava (strujni udar, grom i dr.)
Konstruktorstvo
Amaterska radio goniometrija (ARG)
Operatorstvo, teoretski i praktično:
rad sa kratkotalasnim uređajima
rad sa UHF i VHF uređajima
Digitalne komunikacije (HF i UHF), Paket radio, BPSK, SSTV i dr.
Antene i antenski sistemi
proračun antena
kratkotalasne antene
UHF/VHF antene
Prilagođavanje antena (SWR metar, antenski tjuneri, baloni i dr.)
RMZO i saradnja radioamatera sa drugim Organima, Organizacijama, Udruženjima,
Službama u slučaju bilo koje opasnosti po stanovništvo i imovinu
Održavanje radioamaterskih veza (rađeno teoretski i praktično uz korištenje
simpleksnih frekvencija da bi uključili što veći broj zainteresovanih u obuku)
Održavanje veza za diplomu „E7 radio kamp Boračko jezero 2017“

Odziv zainteresovanih je bio veći od našeg očekivanja jer kamp nije organizovan prvenstveno, 100%-tno, kao radio kamp jer su polaznici imali u toku boravka razne radionice, predavanja i pokazne vježbe koje su im takođe uspješno prezentirali pripadnici FUCZ, Crvenog križa i drugih Udruženja i službi. Našem dijelu prezentacije i obuke su na određen način pristupili svi posjetioci kampa jer je tehnika bila postavljena i neprekidno radila u restoranu kampa što je privlačilo pozornost svih zainteresovanih tako da smo neprekidno pružali informacije i odgovore na postavljena pitanja i kroz praktičan rad prezentirali radioamaterski hobi bez obzira na planirana i održana predavanja i obuku po gore navedenim temama.

Imali smo pokaz saradnje sa hitnom službom kod nerežiranog slučaja, sasvim slučajan događaj, radilo se o lomu ruke, alarmiranjem hitne službe u kampu pružena je prva pomoć povrijeđenoj i uz pomoć radioamatera iz Jablanice izvršili smo praćenje pacijenta do prijema u Hitnu pomoć Konjic. Zahvalnost na saradnji izražavamo ovim putem našem E78ES Emiru iz Jablanice koji je reagovao kao pravi radioamater i pružio nam saradnju. Takođe se zahvaljujemo E75ZJ Zuhdiji iz Konjica na saradnji i logističkoj podršci!

Zahvaljujemo se svima na podršci a posebno Radioamaterim a iz Doboj-jug,Tešanj,Brčko,Srebrenik,Ilijaš Banovići koji su shvatili prednost direktnog prezentovanja .

U Radio kampu su stalno boravili članovi kluba:

E75SA Azem iz Olova
E73ADM Admir iz Sarajeva
E75ZJ Zuhdija iz Konjica

Po potrebi:

E75AJ Aldin Jablanica
E74NL Sejo Mostar

Iskustva od velike vrijednosti za opstanak Ham radija koja smo stekli boraveći u kampu rado ćemo predstaviti na nekom okruglom stolu,seminaru ili klubskom druženju.

73,

Prvi radio kamp tim